Nadat vorige week Arjen Fortuin te kennen gaf na vijftien jaar te stoppen als literair redacteur van NRC Handelsblad, is het vandaag boekenredacteur Toef Jaeger die meldt dat ze de handdoek in de ring gooit. In haar afscheidsartikel schrijft ze: ‘Fictie en werkelijkheid: ze lijken op elkaar aangewezen. Welke romans we moeten lezen om Trump te begrijpen: die vraag is al meerdere malen over het voetlicht gekomen.’

Ze vraagt zich af: ‘[…] moeten literaire kritieken, in een poging urgent te blijven, meer oog hebben voor wát de schrijver zegt in plaats te focussen op het hóe? Natuurlijk: een roman staat of valt nog altijd bij dat hoe, maar misschien roept deze tijd wel om kritieken die meer verbanden leggen, om recensies die geworteld zijn in de werkelijkheid en niet denken dat tijdloosheid het voornaamste ideaal is dat een schrijver moet nastreven. Geen hoeders meer van de zogeheten goede smaak, maar “literaire factcheckers”.’

Haar conclusie luidt dat: ‘[…] critici uit onze comfortzone moeten stappen en net als de schrijvers meer open moeten staan voor haakjes in de werkelijkheid.’