In zijn onvolprezen column voor het Algemeen Dagblad en de meeste regionale kranten schrijft Tommy Wieringa over de teloorgang van het literatuuronderwijs. Hij herinnert zich de gruwelijke voorleessessies op school. Vooral als hij voor moest lezen aan ongeïnteresseerde havisten: ‘Gelezen hadden ze ‘m zelden. De samenvatting, ja, en ze hadden klassikaal gekeken naar wat ik er bij DWDD over had gezegd.’ Maar je kunt het die leerlingen niet kwalijk nemen volgens Wieringa.

Ouders en leraren lezen zelf ook nog maar nauwelijks; jongeren weerspiegelen slechts de desinteresse van hun opvoeders. De betrokkenheid van opvoeders bij de literatuur is dezelfde als die van de Partij van de Arbeid bij de arbeidersklasse: oppervlakkig en voor de vorm.

Wieringa hoopt op een ‘competente D66-minister van Onderwijs die het belang van het boek in het onderwijs herstelt, want een betere opvoeder is er niet.’

Lees de hele column hier (AD) of hier (Facebook De Bezige Bij).