Anaal is best een dingetje

Tijdens de Boekenweek ging ik naar een avond van het Groninger Forum met de titel ‘Tussen preuts en porno’. Ik zag een forumdiscussie over het onderwerp dat alle kanten uitwaaierde, ik zag een goed inhoudelijk gesprek met Herman Koch (‘Dit is niet meteen een thema dat mij prikkelt’) over zijn Boekenweekgeschenk, maar de grote zaal zat pas echt bomvol toen Midas Dekkers samen met Kim Holland geïnterviewd werd. Kim Holland vond dat je moest genieten van seks, al was anaal ‘altijd best een dingetje.’ Midas Dekkers betreurde het dat alle gruizige seksshops waren verdwenen en was de mening toegedaan dat seks vooral iets ranzigs moest blijven. Het gebabbel duurde drie kwartier. Er zat geen standaard boekenpubliek in de zaal, dus voor de organisatoren was de avond geslaagd. Succes meet je af aan de hoeveelheid bezoekers, niet aan de kwaliteit van de gesprekken. Het thema van de Boekenweek was alleen maar aanleiding om het over iets anders dan boeken te hebben. De tafel van de boekhandel was in een verre donkere hoek op de eerste verdieping weggestopt.

Pas op het moment dat ik de knop omdraaide, kon ik ervan genieten. Dat kwam ook door de aanwezigheid van de briljante maker van fotostrips Ype Driessen en een gezellige nazit met wetenschapper Linda Duits. Die zijn allemaal van een jongere generatie waarbij de positiviteit zit ingebakken, terwijl ik dat nog een hoogst verdachte eigenschap vind. Ze waren hoogst verbaasd dat de komst van de Wehkampgids met de weinig verhullende foto’s van onderbroeken het erotische hoogtepunt van mijn jeugd vormde.

Niet negatief schrijven over een avond waaraan je toch plezier hebt beleefd, nam ik mij voor. Ik herinnerde me een literair festival, lang geleden, waarbij ik het programmaonderdeel ‘De darkroom van Damocles’ bedacht had met gay schrijvers die over seks in hun boeken spraken en voorlazen uit hun werk, met erotische acts als onderbreking. Het werd een geslaagde avond – waarbij ik me afvraag of mijn jongere ik zo gedreven werd door een goed inhoudelijk gesprek – die toch anders verliep dan verwacht. Ik had me met de literatuur beziggehouden, de eindprogrammeur met het erotische gedeelte van de avond. En zo kon het gebeuren dat er opeens een stripteaseact werd opgevoerd in de schouwburg en een zeer rondborstige vrouw haar hele hebben en houwen toonde aan een zaal vol verschrikte, homoseksuele mannen.

Coen Peppelenbos

Deze column stond in een iets kortere versie eerder in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 8 april 2017.