Joost Baars, Vicky Francken, Paul Meeuws en Tijl Nuyts zijn de vier dichters die met hun debuut meedingen naar de C. Buddingh’prijs 2017. Uit de dertig poëziedebuten die werden ingestuurd, veelal verschenen bij kleinere uitgeverijen, nomineerde de driekoppige jury hun bundels, respectievelijk Binnenplaats, Röntgenfotomodel, De geluiden en Anagrammen van een blote keizer.

De C. Buddingh’prijs, vernoemd naar de Dordtse dichter C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985), wordt op 1 juni tijdens Poetry International in Rotterdam voor de dertigste keer uitgereikt aan de schrijver van het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie. De jury werd dit jaar gevormd door Mischa Andriessen, Ton Naaijkens en Maud Vanhauwaert. Eerdere winnaars zijn Maria Barnas, Tonnus Oosterhoff, Ilja Leonard Pfeijffer, Anna Enquist, Delphine Lecompte, Lieke Marsman, Ellen Deckwitz en Maarten van der Graaff.

Over het debuut van Joost Baars (1975) zegt de jury:

Een lijvige, intense en rijke bundel van een dichter die duidelijk belezen is. Met de dood voor ogen wordt de dood zelf aangesproken. Baars durft zijn gedichten tot op het bot uit te kleden, maar kiest in zijn vertaling van Gerald Manley Hopkins juist weer voor een weelderige virtuositeit. Knap hoe hij vanuit en persoonlijke ervaring tot poëzie komt die niet particulier is. Innemend is zijn grote betrokkenheid die soms een maatschappelijk bewustzijn naar buiten brengt.

Binnenplaats verscheen bij Van Oorschot.

Over het debuut van Vicky Francken (1989):

Een dichter met een grote taalgevoeligheid die het experiment niet schuwt. Een dichter ook die zich op uiterst muzikale en vaak ook lichtvoetige manier uiterst kwetsbaar toont. Het thema van de lichamelijke versus de geestelijke identiteit is consequent, indringend en toch ook speels door heel de bundel heen uitgewerkt. De regels die in alle aarzeling ontstaan, wijzen er ontegenzeggelijk op dat poëzie het juiste genre voor deze bijzondere, nieuwe dichteres.

Röntgenfotomodel verscheen bij De Bezige Bij.

Over het debuut van Paul Meeuws (1947):

Een debutant op leeftijd wat merkbaar is aan de doorleefdheid van de gedichten en het grote vakmanschap, maar ze hebben de urgentie en de tastende nieuwsgierigheid van een jongeling. Verbazingwekkend consequent en elegant spelen muziek en geluid een aansprekende rol in deze bundel die indruk maakt door zijn hechtheid en trefzekere woordkeus en die ook meer dan eens ontroert.

De geluiden verscheen bij Wereldbibliotheek.

Over het debuut van Tijl Nuyts (1993):

Deze bundel, van de jongste en meest durvende genomineerde, valt op door het beheerste denk- en taaleigen, zijn originaliteit en de ver doorgevoerde compositie. Hier wordt een verrassende, meertalige wereld geschetst met wonderlijke figuren en onverwachte denkbewegingen die zowel weelderig als weergaloos verwarrend is. Nuyts’ poëzie getuigt ofwel van een grote wijsheid ofwel van een aan Tyl Uilenspieghel herinnerend talent om de lezer zichzelf om de tuin te laten leiden en iets uitgesloten is dat dat allebei in gelijke mate opgaat.

Anagrammen van een blote keizer verscheen bij Polis.

De jury noemt 2016 ‘een rijk jaar voor de Nederlandstalige poëzie; veel inzendingen, waarvan opvallend veel van kleine uitgeverijen terwijl veel grotere uitgeverijen weinig of geen debuten hebben uitgebracht.’ In de dertig ingezonden debuten werden ‘standaardbeelden’ en ‘sfeerzuchtige zelfbespiegeling’ aangetroffen, maar ‘ook aardig wat bundels waarin nieuwe vormen en beelden werden gezochten en gevonden.’

Alle inzendingen voor de C. Buddingh’prijs 2017:

‘Status: het is ingewikkeld’ van Jana Arns, Uitgeverij P
Binnenplaats van Joost Baars, Van Oorschot
Dronken kalender  van Sieger Baljon, Opwenteling
Kwaad gesternte van Hannah van Binsbergen, Atlas Contact
Alles is een onderbreking van de lege ruimte van Estelle Boelsma, Stanza
Restanten van Jan Fabre, De Bezige Bij
Röntgenfotomodel, van Vicky Francken, De Bezige Bij
Door het vanggat van Aly Freije, In de Knipscheer
Waanzin went niet van Max Greyson, De Arbeiderspers
De geschiedenis van zand van Amarantha Groen, Liverse
Lolita zei…  van Jolies Heij, Heimdall
Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman, Meulenhoff
Wij vreemden van Edward Hoornaert, Kleinood & Grootzeer
Ben jij liefde van Mustafa Kör, Vrijdag
Ik mijn broer van Martin Knaapen, Stanza
Terra Incognita van Sacha Landkroon, Passage
De regels van het spel van Eric van Loo, Open
Het zwarte gat van Harmen Malderik, Aspekt
De geluiden van Paul Meeuws, Wereldbibliotheek
Anagrammen van een blote keizer van Tijl Nuyts, Polis
Grond van Idwer de la Parra, De Bezige Bij
Tweelingstrijd van Kim Pauwels, Vrijdag
Ik ben al 11 jaar geen 16 meer van Roos Rebergen, Nijgh & van Ditmar
De achterkant van juni van Miek Smilde, De Arbeiderspers
Misschien moet alles eerst op tekening hersteld van Alja Spaan, Watervis
De dagen de dingen  van Pauline Sparreboom, Passage
Penelope van Wolfram Swets, crU
Eistijden van Geert Viaene, Uitgeverij P
Dit is geen slaapkamer nu van Christophe Vekeman, De Arbeiderspers
Leger van Mieke van Zonneveld, De Bezige Bij