Gisteren gooide Jeroen Vullings, recensent bij Vrij Nederland, de knuppel in het hoenderhoek; de keuze van de CPNB voor Griet Op de Beeck werd niet gerechtvaardigd door haar literaire kwaliteiten: ‘Ik zou bij een Boekenweekgeschenk toch liever een onbetwist literaire auteur hebben gehad’. In de Facebookgroep ‘Tips uit het Boekenvak’ reageert Ronit Palache van Prometheus met een ouder citaat van Vullings:

De opmerking van Vullings doet veel stof opwaaien onder de boekhandelaren. Bart van Aken van Het Paard van Troje, die onder meer bekendheid genoot omdat hij een boek van Kristien Hemmerechts weigerde te verkopen, neemt het op voor Griet Op de Beeck.

Hmmm als ik zie wat Herman K, Griet O, Dimitri V teweeg brengen met hun eerder laagdrempelige opstap-literatuur dan denk ik dat het 100% gerechtvaardigd is dat oa zij het boekenweekgeschenk mogen schrijven… ze zetten een breed publiek aan tot lezen en dat beperkt zich niet enkel tot hun eigen boeken. Als ze ergens lyrisch enthousiast over zijn dan kopen ‘hun’ lezers die boeken ook. Dat is een feit waar je geen groot wetenschapper moet voor zijn. Ze doen mijns inziens meer aan leesbevordering dan alle officiele instanties samen. Ik heb er dus helemaal geen probleem mee: ze kweken nieuwe lezers en dus ook klanten voor ons allemaal. Al die energievretende negativiteit ten spijt. Lang leve het boekenvak.

Gert Brouns van Boekhandel Limerick is het juist helemaal eens met de criticus:

Jeroen Vullings slaat spijkers met koppen…