De drie gedichten die de Rotterdamse stadsdichter Derek Otte schreef ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog worden als drieluik op ansichtkaarten verspreid. Als overkoepelend thema voor zijn herdenkingsgedichten koos de dichter ‘stilte’.

Op 4 mei leest Otte het gedicht ‘Alles anders’ voor tijdens de officiële dodenherdenkingen in de Laurenskerk (18.45 uur) en op het Stadhuisplein (20.15 uur). Het gedicht gaat over de twee minuten stilte die traditiegetrouw vanaf 20.00 uur wordt gehouden. De stadsdichter laat zijn gedachten niet alleen uitgaan naar toen, maar ook naar nu.

Eerder droeg Derek Otte het stadsgedicht ‘Vertellen’ voor tijdens de herdenking van het ‘Vergeten Bombardement’. Op 31 maart 1943 zwaaiden voor haveninstallaties bedoelde Amerikaanse bommen af en verwoestten woningen in Rotterdam-West — 13.000 Rotterdammers werden dakloos.

Op 14 mei, als het Duitse bombardement op Rotterdam wordt herdacht, presenteert Otte het derde herdenkingsgedicht ‘Door’.

Afgelopen januari werd Derek Otte (1988) voor twee jaar benoemd tot Stadsdichter van Rotterdam. In deze officiële functie moet hij jaarlijks meerdere stadsgedichten schrijven en presenteren. Otte, docent Spoken Word op de Hogeschool Rotterdam, werkt aan zijn tweede bundel Toflof.

Foto: Derek Otte in een uitzending van ‘Jan rijdt rond’ (NPO 3), 3 december 2015.