‘Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa.’ Volgens het Prins Bernhard Cultuurfonds is het dan ook meer dan terecht dat Geert Mak een prijs verdient. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs levert anderhalve ton op, waarvan de schrijver 75.000 mag verbrassen. Van de andere helft van het bedrag wordt een cultuurfonds op naam gesticht. Geert Mak mag zich bemoeien met de doelstelling van dat fonds.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuur. Eerdere winnaars zijn Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).