Gebruikers van de New-Yorkse metro kunnen met ingang van vandaag zes weken lang gratis boeken downloaden. De New York Public Library en de bibliotheken van Brooklyn en Queens Library hebben het project opgezet samen met de Metropolitan Transportation Authority om te vieren dat in alle ondergrondse stations van de stad nu gratis wifi beschikbaar is.

‘Dit is nog eens iets anders dan dat zenuwachtige checken van je mail of het volgen van Twitter,’ zegt Lynn Lobash van de New York Public Library vandaag tegen The New York Times. ‘Vroeger was je in de underground unplugged. Dat gevoel krijg je nu, ook al ben je online, weer terug als je boeken leest.’

Eén metrotrein rijdt als Subway Library op de lijnen E en F tussen Brooklyn, Queens en Manhattan om reclame te maken voor het project, maar je hoeft niet per se met deze trein te reizen om de gratis te kunnen lezen. Je hoeft zelfs helemaal niet in de trein te zitten: ook thuis zijn de boeken beschikbaar. Volledige boeken (‘meer dan vier uur lezen’) zijn alleen te downloaden in de afdeling ‘classics’, van de andere aangeboden boeken zijn er alleen uittreksels die je een halfuur tot een uur leesgenot verschaffen.

SubwayLibrary.com is niet toegankelijk in Nederland, maar als je een VPN-provider in de VS gebruikt, kun je ook hier verhalen lezen uit New York, klassiekers als Moby Dick en The Brothers Karamazov en lekkermakertjes van de nieuwe boeken van Zadie Smith en Isabel Allende.