Met de Frans Vogel Poëzieprijs hebben Nederland en Vlaanderen er een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor jonge dichters bij. De nieuwe letterenprijs wordt op 14 oktober voor het eerst uitgereikt tijdens het Geen Daden Maar Woorden Festival in Rotterdam. De laureaat krijgt een bedrag van 1.500 euro. Verwantschap – bewust of onbewust – met het dichterschap van Frans Vogel is een voorwaarde.

De gedichten van Frans Vogel (1935-2016) geven blijk van taalgevoeligheid, humor en levenslust. Het banale en het verhevene, zin en onzin komen erin samen. Frans Vogel was veel meer dan alleen dichter: hij was ook schrijver, columnist, Rotterdammer, beeldend kunstenaar, fotomodel, provocateur en bon vivant — niet per se in die volgorde.

De prijs dient om jonge dichters te stimuleren die schrijven binnen de geest van Vogels dichterschap. De winnaar is niet ouder dan 33 jaar, schrijft in de Nederlandse taal, is afkomstig uit Nederland of Vlaanderen. De prijs wordt toegekend op basis van gepubliceerd werk.

De jury voor de eerste Frans Vogel Poëzieprijs bestaat uit Hans Sleutelaar (dichter, winnaar Anna Blaman Prijs 2016), Monique van Oosterhout (boekhandelaar), Erik Brus (journalist, medesamensteller van het boek Ken zó in Boijmans – Frans Vogel 80), Eeva Liukku (hoofdredacteur online tijdschrift Vers Beton) en Mark Boninsegna (journalist en rock ’n roll-poëet).

Hier meer over Frans Vogel.

Afbeelding: Frans Vogel bij de viering van zijn 80ste verjaardag in Rotterdam. Foto © Frank van Dijl.