Arnon Grunberg is in internationaal opzicht de invloedrijkste Nederlandse kunstenaar. Hij staat dit jaar op de eerste plaats in de NRC Cultuur Top 100.

Hij is een van de meest vertaalde Nederlandse auteurs. Hij treedt vaak op in het buitenland en publiceert in buitenlandse kranten en tijdschriften. Inclusief zijn boeken kwam hij in 2016 tot 37 internationale publicaties.

Een jury van tien personen uit binnen- en buitenland zette hem daarom bovenaan de derde NRC Cultuur Top 100. Eerder stond Grunberg op de posities 49 en 42. De jury noemt de schrijver (1971) ‘voor Nederland een geweten en voor het buitenland een Nederlands geweten’.

Grunberg krijgt een beker en een dubbele advertentiepagina in NRC die hij mag schenken aan een goed doel naar keuze.

Op nummer 47 van de NRC Cultuur Top 100 staat de schrijver Herman Koch, gevolgd door Tommy Wieringa op 50, Cees Nooteboom op 97 en Hendrik Groen op 100. Striptekenaar Barbara Stok neemt de 77ste plaats in.

In NRC Handelsblad zegt Arnon Grunberg verbaasd te zijn over zijn eerste positie op de lijst.