Binnen 24 uur twee prijzen winnen, dat overkomt niet veel schrijvers, maar Frank Westerman lukte het wel. Gisteren ontving hij de Brusseprijs voor het beste journalistiek boek en vandaag de Bob den Uyl Prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek. Na de 10.000 euro gisteren kon er vandaag 7.500 bijgeschreven worden op de rekening. Allemaal voor het boek Een woord een woord (De Bezige Bij).

Schrijvers en journalisten zijn wapenbroeders in de strijd tegen leugen en bedrog. Frank Westerman is zo’n wapenbroeder. In Een woord een woord neemt hij de lezer mee langs een reeks spraakmakende gijzeldrama’s, te beginnen met de Molukse acties in de jaren zeventig. Hij laat zien hoe smal de demarcatielijn is tussen activisme en terreur, hoe iedere tijd geweld en excessen kent en hoe klein de stap naar radicalisering is. Deze unieke mengeling van reportage, persoonlijke bespiegelingen en historisch onderzoek levert een actueel en urgent boek op dat de lezer meesleept en dwingt tot nadenken.

De overige genomineerde titels waren:

Laura Broekhuysen – Winter-IJsland (Querido)
Jan Brokken – De gloed van Sint-Petersburg. Wandelingen door heden en verleden (AtlasContact)
Robert Dulmers – Bonbons voor mevrouw Assad. Achter de linies van het Syrische regime (Meulenhoff)
Maarten van Riel – Op reis met mijn vader (die dood is) (Prometheus)
Anton Stolwijk – Atjeh. Het verhaal van de bloedigste strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis (Prometheus)

De jury werd dit jaar gevormd door Lennart van der Meulen (voorzitter), Naeeda Aurangzeb (presentator Bureau Buitenland), Mariska van Beijnum (hoofd Conflict Research Unit Clingendael), Mathijs Deen (schrijver en radiomaker) en Alexander Reeuwijk (schrijver).