Patrick Swart geeft de laatste tijd veel interviews. Als nieuwe baas van de WPG (waaronder De Bezige Bij valt) moet hij zich laten gelden. Voor Boekblad Magazine sprak Lucie Th. Vermeij met de boekenbaas. Net als vorige week stellen wij de vraag: hieronder staan tien citaten uit het interview, slechts één uitspraak hebben wij verzonnen; welke?

1 Zoveel auteurs zijn er niet vertrokken.

2 In essentie staan onze producten voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Wat onze merken verbindt is op zijn Latijn: Anima Sana in Corpore Sano.

3 De vraag was: Is een algoritme in staat een boek te herkennen als bestseller? (…) Het algoritme vergelijkt boeken op het niveau van zinslengte, zinsconstructie, alinealengte, vocabulair, interpunctie et cetera.

4 Uit de data-analyse kun je bijvoorbeeld een oplage of marketingstrategie halen.

5 Het is de bedoeling dat elk voorschot zich in de toekomst terugbetaalt, maar in de praktijk lukt dat zeker niet altijd.

6 De boekenmarkt is een vechtmarkt.

7 Voor de nieuwe innovatie-afdeling Schwung zoek ik drie schapen met vijf poten.

8 Bij De Bij gaan we uit van een gemiddeld rendement van 5 procent per jaar, uitgaande van 2 procent inflatie, tegenvallers opvangen en speelruimte voor innovatie.

9 Wat voor onze boekenuitgeverijen steeds belangrijker wordt is het genereren van klantdata, het zelf opbouwen van kennis van onze lezers.

10 Man, wat was WIL van Jeroen Olyslaegers toch een prachtig boek. Daar wil ik er wel meer van maken.