Gisteren schreef Wiet de Bruijn van de VBK uitgeversgroep een mail aan de auteurs van Atlas Contact over het ontslag van Mizzi van der Pluijm. L.H. Wiener antwoordt hieronder op die mail. [redactie]

Geachte schrijver,

Hierbij bied ik u mijn oprechte verontschuldigingen aan voor de manier waarop met u is gecommuniceerd en de onrust die is ontstaan rondom het vertrek van Mizzi van der Pluijm.
Graag geef ik hierbij openheid van zaken.

VBK zoekt naar uitbreiding van de uitgeversgroep door middel van acquisities van andere uitgeverijen. Wij geloven dat het belangrijk is een sterke groep te zijn om tegenwicht te kunnen bieden aan grote online retailpartners.

Ten tweede is VBK in een vergevorderd stadium om Bookchoice (Elly’s Choice) over te nemen. Met als doel om initiatief te houden in online e-book ontwikkelingen. U, de schrijver, bepaalt uiteraard zelf om wel of niet aan Bookchoice mee te doen.

Ten derde zijn het management en medewerkers van VBK meerderheidsaandeelhouders van de uitgeversgroep, momenteel wordt gezocht naar vervanging van de huidige minderheidsaandeelhouder. Zodra bekend is wie dat is, zullen wij u daarover informeren.

Mizzi was bang dat deze ontwikkelingen de autonomie van Atlas Contact in gevaar zouden brengen. We hebben haar helaas niet kunnen overtuigen dat er niets verandert aan de autonomie en koers van Atlas Contact. Alleen als Mizzi de uitgeverij kon kopen wilde zij blijven. Daar konden wij niet in tegemoetkomen, waarop zij besloten heeft te vertrekken.

Dankzij Mizzi, de medewerkers en bovenal u is Atlas Contact een succesvolle uitgeverij. Wij houden vertrouwen in de toekomst van deze literaire uitgeverij.

Graag licht ik dit mondeling toe.

Wiet de Bruijn

Beste Wiet,

‘de manier waarop met u is gecommuniceerd’?
        Pardon?
        Zelden heb ik communicatie zo stilletjes voorbij horen gaan.
        Net zwarte Piet zonder zak.

Wiet de Bruijn, ik ken u niet en ik wil u ook absoluut niet leren kennen.

‘Oprechte verontschuldigingen’, Wiet, allemaal lulkoek, want je bent niet oprecht.
        Je bent een slimme geldjongen, zo’n lulhannes met babbels, zogenaamd geïnteresseerd in literatuur.
        Maar voor jou is literatuur hetzelfde als varkensvet, lard in het Engels, lees Seize the day van Saul Bellow er maar op na.
        Een artikel, een belegging, een fonds, een minderheidsbelang.

Met de meeste hoogachting, en val dood,

Lodewijk Wiener

PS:
Wiet, jij mag nog geeneens niet de blokhakken poetsen van zo’n koosjer wijf als Mizzi van der Pluijm!