In een café in Antwerpen werd hij door de CPNB verleid: Peter Verhelst en hij zei: ‘Ja, ik wil.’ Peter Verhelst gaat het Poëziegeschenk van komend jaar schrijven. Het thema is Theater en het motto is ‘Uitstromend, in het pluche van de zaal’. Dit jaar werd een criant slecht bundeltje afgeleverd door de poëtische clown Jules Deelder. Met Verhelst weet je in ieder geval dat er weer een spannend geschenk zal komen. Eerdere schrijvers van het Poëziegeschenk waren Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016). Het is voor het derde jaar op een rij dat een auteur van De Bezige Bij wordt gekozen.

Peter Verhelst debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Hij is dichter, romancier en als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999). Voor zijn poëzie won hij onder andere de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campert-prijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en maar liefst drie keer de Herman de Coninckprijs. Voor zijn jeugdliteratuur ontving hij de Boekenwelp, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en in 2009 de Gouden Griffel voor Het geheim van de keel van de nachtegaal. Zijn laatste bundel is getiteld Koor.

Over het thema schrijft de CPNB:

Poëzie en theater. Er zijn tijden geweest dat er nauwelijks verschil tussen de genres was. Poëzie kent een lange orale traditie en werd dus vaak ten gehore gebracht ten overstaan van een publiek. Dat zagen we al bij klassieke Griekse toneelschrijvers als Sophocles en Euripides en dat loopt via Shakespeare, Lessing, Strindberg, Ibsen, Brecht, Beckett en Claus door tot in onze dagen. Ook in de uitvoeringspraktijk van tegenwoordig lijken beide literaire vormen weer meer naar elkaar toe te groeien. Menig dichter is op het podium aan te treffen. De spoken word artist en de slam poet zijn daar van nature te vinden, maar ook de op papier publicerende dichter schuwt het podium niet langer. Alle reden om de zesde Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen in het teken te stellen van Poëzie en Theater.

(Foto’s: © Katrijn van Hauwermeiren)