Vanavond is bekend geworden dat Zabriskie van Peter Verhelst bekroond wordt met De Grote Poëzieprijs. De Vlaamse auteur kan 20.000 euro op zijn rekening bijschrijven. De jury, bestaande uit Sasja Janssen, Cathérine de Kock en Elten Kiene, noemt de bundel ‘een koortsige trip naar de essentie van menselijk leven’.

Verhelst laat de lezer achter met een open einde, een mogelijkheid, het begin van een begin. En daarmee is Zabriskie het prachtige slotstuk van een fascinerende reis in drie delen. Dit is een gloedvolle, bezwerende bundel die uitnodigt tot reflectie en die de taal viert, met dromen, visioenen, gezangen en rituelen: “met als een droom iets esthetisch te maken van de ondergang”. Een spookjesachtige [sic?] bundel waarin we in deze donkere tijden troost kunnen vinden. Een bundel om steeds weer naar terug te keren. Opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Ook de publieksprijs gaat naar Vlaanderen en wel naar Anker Kruis Hart van Sofie Verdoodt. De publieksjury is samengesteld uit luisteraars van Opium, een programma van AvroTros, en bestond uit: Jenny van der Aa, Yvonne van der Haven en Oscar Tops