Morgen zitten weer heel veel schrijvers zenuwachtig thuis te wachten, hopend op dat ene bericht: ze hebben met hun boek de longlist van de ECI Literatuurprijs 2017 gehaald. Juryvoorzitter Thom de Graaf geeft via een filmpje alvast prijs waaraan het winnende boek wat hem betreft aan moet voldoen. De vraag is of sommige schrijvers na het kijken van het filmpje minder zenuwachtig hoeven te zijn, want De Graaf spreekt zich nogal uit in algemeenheden. Het codewoord is in ieder geval: ‘dwingend’.

Het winnende boek is voor mij het boek dat dwingend is, dwingend in zijn overtuigingskracht, in zijn formulier en zijn thematiek. Het is een boek dat mij raakt, maar dieper dan de oppervlakte en dat het mij raakt omdat het iets over mezelf zegt of over de wereld om mij heen of de vraagstukken die ik herken of die voor mij verrassend nieuw zijn.