Een schokkend bericht vandaag. De VSB Poëzieprijs, de belangrijkste poëzieprijs van Nederland, wordt in januari 2018 voor de laatste keer uitgereikt. Dat heeft de sponsor VSBfonds vandaag bekendgemaakt.In het persbericht staat:

De VSB Poëzieprijs 2018 die op 24 januari wordt uitgereikt is de laatste onder de naam VSB. VSBfonds past zijn donatiebeleid op een aantal punten aan. Een prijsuitreiking voor een poëziebundel past niet meer in de nieuwe koers.

VSBfonds is Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International erkentelijk voor hun werk voor de prijs. Mede dankzij hun inspanningen heeft de prijs zich in de loop der jaren kunnen ontwikkelen tot de belangrijkste prijs voor een poëziebundel in het Nederlandse taalgebied.

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe de poëzieprijs wordt doorgezet na 2018. In het persbericht staan alleen vaagheden:

Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International onderzoeken de mogelijkheden om tot een andere poëzieprijs te komen die recht doet aan de maatschappelijke waarde van poëzie.