Lilian Zielstra krijgt de eerste Frans Vogel Poëzieprijs. De prijs is aan de stadsdichter van Groningen en schrijfdocent toegekend omdat ‘haar gedichten bij uitstek zijn buitgemaakt op het stadsleven anno nu.’ Zielstra neemt de prijs op 14 oktober in ontvangst in Rotterdam, de stad die onlosmakelijk met leven en werk van de in 2016 overleden Frans Vogel verbonden is. De naamgever van de prijs werd in 1935 in Groningen geboren.

De Frans Vogel Poëzieprijs is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor jonge Nederlandstalige dichters en dient om jonge dichters te stimuleren die schrijven binnen de geest – in de ruime zin des woords – van het dichterschap van Frans Vogel. In de poëzie van Frans Vogel (1935-2016) komen het banale en het verhevene, zin en onzin als vanzelfsprekend samen. Zijn gedichten geven blijk van taalgevoeligheid, humor en levenslust.

Lilian Zielstra (1991) was huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat resulteerde in de dichtbundel Specimen (2014). De jury spreekt haar waardering uit waardering ‘voor de open blik waarmee Zielstra schrijft over allerlei facetten van het stedelijke leven in Groningen en daarbuiten. Zij dicht in heldere taal, wars van poëtische tierelantijnen. In haar gedichten voert Zielstra zowel degenen op die midden in het grotestadsleven staan als zij die zich aan de randen ervan bevinden. Zielstra schrijft met compassie, onbevangenheid en humor. Dat maakt haar tot de ideale laureaat voor de Frans Vogel Poëzieprijs 2017.’

In de jury voor de Frans Vogel Poëzieprijs 2017 zitten Hans Sleutelaar (dichter, winnaar Anna Blaman Prijs 2016), Monique van Oosterhout (boekhandel v/h Van Gennep), Eeva Liukku (hoofdredacteur online tijdschrift Vers Beton), Mark Boninsegna (journalist en rock ’n roll-poëet) en Erik Brus (journalist, medesamensteller van het boek Ken zó in Boijmans – Frans Vogel 80).

De Frans Vogel Poëzieprijs wordt uitgereikt voorafgaand aan het literaire festival Geen Daden Maar Woorden in Kantine Walhalla in Rotterdam.