Weer een klap voor uitgeversconcern De Bezige Bij. Maarten Dessing meldt op Boekblad.nl (€) dat A.F.Th. van der Heijden en De Bezige Bij uit elkaar gaan.

De Bezige Bij was de tweede uitgeverij van A.F.Th. van der Heijden. Vanaf zijn debuut tot 2009 zat hij bij Querido. Naar verluidt was de relatie destijds al lang verzuurd, onder meer omdat de uitgeverij niets had gedaan aan het 25-jarig jubileum van zijn schrijverschap. Hij zou zich gedwongen hebben gevoeld te blijven vanwege openstaande voorschotten van in totaal 630.000 euro.

De breuk met Querido ervoer de auteur destijds als ‘een echtscheiding‘, zei hij tegen Vrij Nederland.

Dessing laat doorschemeren dat Van der Heijden misschien wel overstapt naar Hollands Diep van Robbert Ammerlaan. De Bezige Bij heeft de laatste jaren veel auteurs van naam zien vertrekken, waaronder Charlotte Mutsaers (Das Mag), John Irving (Hollands Diep) en Leon de Winter (Hollands Diep). Daarentegen kwam Ronald Giphart juist van Podium over naar de geplaagde uitgeverij. Onlangs werd ook bekend dat de hele Vlaamse tak de uitgeverij in handen komt van Vlamingen.

Een nieuwe uitgeverij ziet zich wel voor een titanenklus staan om ook de hele backlist van Van der Heijden beschikbaar te houden en die beslaat inmiddels ook wel twee meter in de boekenkast.