Nog wat achterstallig uitgeversnieuws; woensdag maakte De Standaard bekend dat de Vlaamse poot van de het WPG-concern zelfstandig verder gaat.

WPG België en WPG Uitgevers tekenden een intentieakkoord waarbij via een management buy-out (MBO) de aandelen verkocht worden aan de Directie van WPG België en een externe groep Vlaamse investeerders.

Het is geen groot geheim dat WPG-baas Patrick Swart enkele uitgeverijen wilde afstoten. In interviews heeft hij al gezegd dat het bedrijf kleiner moest worden: ‘Voor ons is belangrijk dat de markt krimpt. Dat betekent dat onze organisatie niet dezelfde grootte als vroeger kan aanhouden.’

Tot WPG België behoort de Standaard Uitgeverij (met strips als Suske en Wiske, Kiekeboe en Nero en Co), Manteau (Jef Geeraerts, Marnix Peeters, Yannick Ottoy), en Davidsfonds (cultuurboeken).