De soap rond het conflict tussen de redactie van Querido Kind en de rendementdenkers van WPG (zie hier) dendert voort. Inmiddels heeft ook Bart Moeyaert, één van de grote namen van Querido Kind, op de situatie gereageerd.

In een interview met het Vlaamse radioprogramma ‘De Wereld Vandaag’ zegt hij:

Enkele maanden geleden liet WPG weten dat aan die situatie een einde moest komen. Querido Kind moest naar het grote gebouw van WPG verhuizen en de groep zou een strengere koers varen. Lees: meer rendement.

Wij auteurs maakten ons meteen grote zorgen, gezien het woord rendement viel in de context van een roemrijke uitgeverij als Querido Kind. We willen bij Querido blijven. Voor ons zijn de twee onlosmakelijk verbonden. Het is bijna een familiebedrijf. Ik ben zelf al meer dan 20 jaar bij Querido Kind en heb de vrouw die deze poot heeft opgericht nog gekend.”

Bijna elke auteur bij Querido Kind heeft WPG te kennen gegeven dat als de verhuizing zou doorgaan en de redactie ontslag zou nemen, zij of hij ook zou vertrekken. Daarop heeft overleg plaatsgevonden, maar een oplossing is niet uit de bus gekomen. Daarop heeft de redactie gisteren ontslag genomen. Wij auteurs hebben meteen gereageerd.

Volgens Moeyaert ligt er een dieperliggend probleem onder de huidige situatie die het kinderboek hevig bedreigt:

Er is iets aan de hand in kinderboekenland. Dit jaar wordt in Vlaanderen geen Boekenleeuw uitgereikt. De organisatie van de Woutertje Pieterse Prijs, een van de belangrijkste kinderboekenprijzen in Nederland, vindt geen nieuwe sponsor. Uitgeverijen kiezen voor het grote geld. Alles moet renderen.