Naar aanleiding van de zestigste verjaardag (9 oktober) van de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans verscheen bij Prometheus een studie naar het werk van Brusselmans door Rick Honings, getiteld Majoor van het Menselijk Leed. Leven, werk en imago van Herman Brusselmans. Leids Universitair weekblad Mare interviewde Honings en Brusselmans.

Honings (universiteit Leiden) publiceerde eerder De dichter als idool. Literaire roem in de negentiende eeuw en De gefnuikte arend. Het leven van Willem Bilderdijk. Over de ontvangst van de studie binnen de universiteit zegt Honings: ‘Niet heel enthousiast. Toen ik mijn leermeester Ton Anbeek erover vertelde, trok hij een wenkbrauw op en zei: ‘Dus daar houdt de wetenschap zich tegenwoordig ook al mee bezig.’

Brusselmans is wel te spreken over het boek, maar zet enkele kanttekeningen:

‘Er staan weinig dingen in waarvan ik zeg: shit, zo had ik het nog niet bekeken. Maar die moederbinding, daar zouden we nog eens over kunnen discussiëren […] Hij moet dat niet veranderen, want het is zijn boek. Maar ik vond het redelijk ver gaan. Oedipus ging tenslotte met zijn moeder naar bed. Zo ver ging het bij mij niet.’
Honings: ‘Maar je beschrijft uitgebreid haar schoonheid en aangename geur, en je proeft zelfs haar tranen – die ‘lekker smaken’.’
Brusselmans: ‘Maar ga ik de rest van mijn leven iedere vrouw aan mijn moeder toetsen? En als ze niet op haar lijkt, zeggen: ‘Die moet ik
niet’? Dat is natuurlijk niet zo […] Daarom zou ik nooit een ‘moederboek’ kunnen schrijven, waar de uitgever vaak om heeft gevraagd. Tom Lanoye heeft dat bijvoorbeeld gedaan met Sprakeloos. Ik heb zijn moeder twintig jaar gekend en vind het toch op het randje van te persoonlijk. Er is toch een grens.’
Honings: ‘De meest openhartige schrijver van de Nederlandse Letteren heeft het over een grens!’
Brusselmans: ‘En die kan ik ook in interviews niet overschrijden’

Lees het gehele interview hier