Voor deze crowdfunding gaat een jong talent met de billen bloot

Stel: je bent een literair talent en je krijgt bij de eerste versie van een tekst de redactionele opmerking ‘dat je toch zeker Seth Gaaikema niet bent’. Hoe pijnlijk is dat? Maar ook: hoe leerzaam is dat? En wat voor persoon zegt zoiets tegen een beginnend schrijver? En waarom? Daar kun je nu achter komen, want Tijdschrift Ei en Cesar Majorana zijn een samenwerking aangegaan om zowel zijn talent als Ei te helpen. Redacteur Marieke de Groot redigeerde recentelijk Cesars verhaal ‘Buikpijn’ (werktitel). Zij stelt Cesar Majorana voor en licht toe hoe belangrijk talentontwikkeling door tijdschriften als Ei is. In een interview dat over een uur op deze site verschijnt, gaat Cesar hier dieper op in. Hij vertelt over taal in het algemeen, de romantiek van tijdschriften, hoe redactie helpt bij de ontwikkeling van zijn schrijven, over presenteren vs. schrijven, over Seth Gaaikema en over eten.

Om het voortbestaan van Ei te kunnen garanderen is het tijdschrift een crowdfunding gestart. Een van de te kiezen tegenprestaties is de eerste versie van ‘Buikpijn’. Niet zomaar een eerste versie, maar één met redactieaanwijzingen en -commentaar. Voor Cesar is het waanzinnig kwetsbaar om dit aan de wijde wereld te openbaren. In zo’n eerste versie zitten allerlei knulligheden en gekke foutjes, en het lijkt misschien totaal niet op het uiteindelijke verhaal. Het is de kern van je schrijverschap. De meeste schrijvers stoppen die tekst met op- en aanmerkingen dus in heel donkere hoekjes weg. Maar Cesar Majorana gaat met blote billen in de regen staan. Het inkijkje in Cesars ziel krijg je als de crowdfunding voor Ei slaagt – mits jij gedoneerd hebt natuurlijk – als een mooie print thuisgestuurd.

Cesar Majorana is niet zo van de hokjes en afgebakende disciplines, en precies daarom past hij zo goed bij Tijdschrift Ei. Want Ei – digitaal tijdschrift voor tekst en beeld, combineert ook verschillende kunstdisciplines. Niet-hokjesman Cesar maakt in duizelingwekkend tempo dingen. Zo is en was hij presentator voor VPRO, BNN, 3Lab en NPO, waar hij momenteel ClubHub presenteert, online televisie. (Sidenote: in de aflevering van 11 oktober zit Niels Bourgonje, voormalig filmredacteur van Tijdschrift Ei.) Ook is hij bezig met twee documentaires: één over Cuba, het land van zijn moeder, en één over hoestdrank als drugs. Presenteren is natuurlijk een woordenspel, maar daar laat Cesar het niet bij. Hij schrijft namelijk ook korte verhalen. Zijn verhaal ‘Natuurrampen’ is het best gelezen verhaal op deFusie en hij was met ‘Niet vergeten’ ambassadeur voor de Biesheuvelprijs.

Cesar zit dus nog midden in zijn ontwikkeling als schrijver. Hoe eng het ook is, op je bek gaan en weer opstaan is de enige manier om beter te worden, zeker als schrijver. Gelukkig zijn er professionele pleisterplakkers: redacteuren. We strooien eerst wat jodium in de wonde, maar uiteindelijk komt er een glanzend stuk verse huid vanonder tevoorschijn. Dit vernieuwend vermogen is het talent van de schrijver, de pleisterplakker stimuleert het. Tijdschriften als Tijdschrift Ei hebben een belangrijke rol bij die talentontwikkeling, door beginnende schrijvers en makers onder de arm te nemen en hun werk van gedegen feedback te voorzien. Naast deze begeleiding is ook de podiumfunctie belangrijk, want zo vinden professionele kanalen als uitgevers talent. De toekomst van Ei wordt echter bedreigd door een onstabiele site, het publicatie platform. Op hun campagnepagina – hier – lees je er meer over. Door Ei te helpen, help je (toekomstig) talent als Cesar dat tijdschriften en platformen als Ei – zo broodnodig heeft voor hun ontwikkeling. Inmiddels gedebuteerde en bekende(re) auteurs die als talent in Ei stonden zijn bijvoorbeeld: Roos van Rijswijk, Joubert Pignon, Sytske van Koeveringe, Hannah van Wieringen, Delphine Lecompte (ooit gedebuteerd in de – toen nog –  papieren Tzum), Luuk Imhann, Laura van der Haar.

Marieke de Groot

Meer informatie over de crowdfunding van Tijdschrift Ei en de mogelijkheid tot doneren vind je hier.