De Universiteit Leiden en Museum De Lakenhal willen de artistieke nalatenschap van Jan Wolkers aankopen voor een niet nader bekendgemaakt bedrag. De instellingen hopen het benodigde geld binnen jaar bijeen te krijgen. Met de aankoop zouden ze voldoen aan de wens van Jan en Karina Wolkers om de collectie in Leiden onder te brengen.

Het werk van de beeldende kunstenaar Wolkers is in De Lakenhal met drie werken ‘slechts spaarzaam vertegenwoordigd,’ aldus het museum op zijn website. Het aast op een respresentatieve selectie van achttien werken.

De belangstelling van de universiteit, en speciaal de Universitaire Bibliotheken Leiden, gaat uit naar de literaire nalatenschap. Die omvat onder meer het persoonlijke archief van Wolkers met vele honderden documenten zoals brieven, dagboeken, familiefoto’s, aantekeningen, typoscripten, drukproeven en meer.
Museum en universiteit willen van Leiden voor eens en altijd de ‘thuisbasis’ van het dubbeltalent Wolkers maken.

Pijnlijk is wel de klassieke taalfout in het nieuwsbericht op de website van Museum De Lakenhal (cursivering Tzum): ‘Jan Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Texel, 19 oktober 2007) behoort tot een van de grootste naoorlogse Nederlandse schrijvers’, waar bedoeld wordt dat Jan Wolkers behoort tot de grootste naoorlogse schrijvers en dus een van de grootste naoorlogse schrijvers was.

Afbeelding: het logo van Museum De Lakenhal tegen de achtergrond van een fragment van Het Grote Gele Doek, een schilderij van Jan Wolkers uit 2006.