Twee weken heeft hij eraan gewerkt: Floris Tilanus tekende om het verschijnen van zijn boek Zoals het is te vieren een literaire straattekening op de pui van een winkelpand in verbouwing. Huisbaas en aannemer van de nieuwe huurder gaven hun fiat aan het plan. Commerciële medewerkers van het merk in Zweden lieten zich echter niet vermurwen door foto’s van tientallen mensen die de tekening bekeken en fotografeerden, niet door het in de tekening verwerken van het merk, noch het voorstel om op de strook erboven groot een ‘coming soon’ aan te brengen. Het gevolg is dat na het weekend de tekening van de gevel in de Utrechtsestraat in Amsterdam zal worden geschroefd, en gezocht moet worden naar een nieuwe bestemming.

Floris Tilanus:

Aangezien de hoofdpersoon, professor Joachim Schwartz, naar buiten kwam op een schutting in de Utrechtsestraat in Amsterdam, heb ik gekozen hem ook af te beelden in de Utrechtsestraat. Zoals in het boek, dat zich in Berlijn afspeelt, allerlei verwijzingen zitten naar de Duitse cultuur, is deze Amsterdamse straat vergeven van de verwijzingen naar ons eigen literaire leven, naast een aantal andere, meer persoonlijke verwijzingen. De architectuur is min of meer naar waarheid afgebeeld, afgezien van het feit dat ik het Paleis voor Volksvlijt gisteren heb herbouwd. Maar de winkels worden door imaginaire huurders uitgebaat, zoals edelsmid Vasalis en fine-arts-dealer Bavink.

Op drukke zaterdagmiddagen stonden soms twintig tot dertig mensen tegelijk aan de overkant te kijken hoe ik daar stond te tekenen. Er zijn honderden foto’s gemaakt en op Instagram en Facebook verspreid. Plotseling heb ik Instagram-volgers van Israël tot Colombia. Om boekhandel Zwart op Wit te betrekken – elke verstandige auteur wil graag een goede band met de betere boekhandelaar – heb ik de hoofdpersoon van het boek voorzien van een tas van die boekhandel. Zwart op Wit legde mijn boeken op de toonbank (ook Keizer Karel verliefd en de Fabels van La Fontaine in de nieuwe hertaling van Marietje d’Hane-Scheltema). Kopers kwamen naar me toe voor een opdracht en een handtekening. In de twee weken dat ik heb getekend hebben we tegen de honderd boeken verkocht.

Hieronder nog een reportage van de lokale omroep AT5 waarin Tilanus aan het werk is.