Mooie toespraak van voetbaltrainer en muziekkenner Ron Jans gisteren bij de presentatie van Americana outlaws, deel 10 in de Tzum-reeks. Deze keer niet gevuld met een literair onderwerp, maar met de passionele liefde van onze recensent Wiebren Rijkeboer voor Amerikaanse ‘singer-songwriters uit de seventies’. Jans kent Rijkeboer al van lang geleden toen ze elkaar tegenkwamen in muziekzaken waar ze de platenbakken afschuimden naar nieuw, nog onontdekt materiaal. Tijdens zijn omzwervingen in de voetbalwereld is Jans Rijkeboer blijven volgen als muziekrecensent. Bij de presentatie van Americana outlaws noemde hij Rijkeboer zijn ‘held’.

In Americana outlaws portretteert Wiebren Rijkeboer Amerikaanse singer-songwriters die in de roemruchte jaren zeventig hun finest hour beleefden. Hij neemt de lezer mee in zijn beleving van al die mooie en bijzondere albums die dat decennium kleur gaven. In vijftig beschouwende stukken pikt Rijkeboer de mooiste en belangrijkste eruit en vertelt hij waarom deze platen onmisbaar zijn in iedere verzameling en tot de canon van de singer-songwriters behoren. Van de koffiehuizen van New York tot de stranden van Los Angeles; van de hooggelegen prairies van Texas tot de heuvels van het Diepe Zuiden. Dat zijn de decors waarin Rijkeboers muzikale helden zich manifesteerden, met klassieke albums als resultaat.

(foto boven: Alfred Oosterman)