Op donderdag 9 november won Koen Peeters met De mensengenezer de ECI Literatuurprijs. Vorige week verscheen het boek nog niet in de Bestseller top 60, maar soms komt dat omdat het boek even niet voorradig is. Maar ook deze week verscheen De mensengenezer niet in de lijst, zodat je haast moet concluderen dat de ECI Literatuurprijs geen enkel effect heeft (of slechts een zeer mager effect) op de verkoop.

Vorig jaar won Martin Michael Driessen met Rivieren de ECI Literatuurprijs en ook dat boek haalde nooit de bestsellerlijst.

De Libris Literatuurprijs heeft wel direct effect op de verkoop. De tolk van Java van Alfred Birney stond na de overwinning vier weken lang op nummer 1 in de bestsellerlijst en verbleef 22 weken tussen de best verkopende boeken.

Vorig jaar stond de uiteindelijk winnaar Connie Palmen al in de bestsellerlijst voor de bekendmaking van de prijs, maar de acht weken voor de prijsuitreiking was Jij zegt het daaruit al verdwenen. De week na de toekenning van de prijs schoot het boek vanuit het niets naar nummer 1.