Studentenfutter

Ronald Giphart vertelde deze week op Radio 1 dat zijn vriend en collega Bert Natter een boek las op Kobo (een onlinedienst voor boeken) waarin het woord ‘Studentenfutter’ voorkwam. Natter bleef waarschijnlijk iets te lang bij dat woord hangen, want toen hij later de site van Amazon bezocht, kreeg hij een aan hem gerichte reclame voor ‘Seeberger Studentenfutter’. Dat kon alleen maar als Kobo de klantgegevens doorverkoopt aan derden, aldus Giphart. Daar teken je blijkbaar voor als je lid bent van Kobo. Dus als je in een boek het woord Volvo tegenkomt, dan is de kans groot dat je even later op een site toevallig reclame van Volvo ziet. Dat is de kracht van big data. De hotelsite Booking.com doet dat ook. Als je net een reisje naar Zürich hebt geboekt krijg je opeens bij Facebook reclame van Booking.com over reisjes naar Zürich en dan vooral naar het hotel dat je net geboekt hebt. Big data zijn minder slim dan je denkt. [Rakuten Kobo ontkent inmiddels dat zij klantendata doorspeelt, zie dit bericht eerder vandaag op de site.]

Nu ben ik ook lid van Kobo, vooral om de stroom boeken die mijn huis in komt in te dammen. Het voordeel van recensent zijn is dat je wekelijks drie á vier boeken toegestuurd krijgt. Boeken die ik niet recenseer, doneer ik aan de bibliotheek, maar voor de rest groeien de stapels voor de boekenkasten. Online lezen heeft zijn nadelen, maar een voordeel is dat je de boeken die je toch maar één keer leest niet fysiek hoeft te hebben. Met een Kobo plus-abonnement betaal ik een tientje per maand om te voorkomen dat mijn huis instort.

De afgelopen week werden de elf leestips voor de Jonge Jury bekendgemaakt. Ik tikte de titels in bij Kobo: slechts twee van de elf titels hoorden bij mijn abonnement, de rest moest je gewoon als e-book kopen! Dat is toch een beetje alsof je lid bent van een bibliotheek en elke keer als je een boek leent moet bijbetalen. Ik had ook lid kunnen worden van de concurrent Bookchoice. Dat is die groep waarvan we over een paar jaar zeggen dat ze Atlas Contact naar de filistijnen hebben geholpen. De mensen van Bookchoice zoeken acht boeken voor jou uit, maar dat zijn winkeldochters, literaire thrillers en andere derderangs rommel waar je nog niet dood mee gevonden wilt worden.

Coen Peppelenbos

Deze column verscheen eerder in een iets kortere vorm in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 9 december 2017.