Eerder deze week sprak Ronald Giphart een column uit voor het radioprogramma De Nieuws BV waarin hij het vermoeden uitsprak (na een opmerkelijke ervaring van vriend en collega Bert Natter) dat Kobo klantgegevens doorverkoopt aan derden. Pieter Swinkels (Executive Vice President, Publisher Relationships & Content bij Rakuten Kobo) ontkent dat zoiets kan gebeuren.

Kobo verkoopt of deelt nooit persoonlijke leesgegevens van haar klanten met andere bedrijven. Het is goed om te weten dat de geschetste situatie in het radiofragment niet mogelijk is. Kobo geeft aan dat de inhoud van een (digitaal) boek nooit gebruikt wordt voor een aangepaste advertentie voor lezers. Een van de belangrijkste redenen waarom klanten graag lezen op een e-reader is omdat het een afleidingsvrije leeservaring biedt – zonder telefoontjes, e-mails of berichten. We hopen dan ook dat Ronald en Bert zullen blijven genieten van ons uitgebreide aanbod en diensten.