Abdelkader Benali is professor af. Met zijn uittreerede kwam gisteravond een einde aan zijn drie maanden durende cultural-professorschap aan de TU Delft.

De schrijver en een clubje van twintig TU-studenten deden onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van het plein in al zijn hoedanigheden. De studenten krijgen geen studiepunten voor deelname aan de masterclass onder het thema ‘Het Verhalenplein’, maar hielden er wel een door Benali en rector-magnificus Karel Luyben ondertekend certificaat aan over.

De cultural professor voorziet, nu de binnensteden weer dichter bevolkt raken, een nieuwe Gouden Eeuw voor het plein. Het wordt weer het hart van het sociale leven in de stad, een plek waar je zelfs in de grootste mensenmassa jezelf kunt zijn en je veilig kunt voelen. Met het feit dat de veiligheid van het plein in het huidige tijdsgewricht ook kwetsbaar is, hadden de studenten in hun ontwerpen en voorstellen rekening gehouden.

Eind volgende week besluit Abdelkader Benali zijn toernee met de voorstelling Brief aan mijn dochter naar het gelijknamige boek.

Foto: Abdelkader Benali geflankeerd door zijn voorgangers als cultural professor Eric de Jong (Spinvis) en Vincent Mentzel. (Foto Frank van Dijl)