Antwerpen heeft al een reeks goede stadsdichters (Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen, Bernard Dewulf, Stijn Vranken en Maarten Inghels) versleten en ook op de komende stadsdichter mogen ze trots zijn. Gisteren is bekendgemaakt dat Maud Vanhauwaert het stokje overneemt van Maarten Inghels. De aanstelling vindt plaats op Gedichtendag, 25 januari 2018.

De adviescommissie schreef over Vanhauwert:

De commissie stelt vast dat de laatste jaren een hele sterke generatie vrouwelijke dichters is opgestaan, waarvan de meerderheid in Antwerpen woont. Dat vertaalt zich ook in de keuze van de commissie die Maud Vanhauwaert aan het college voordraagt als kandidaat-stadsdichter 2018-2019. Maud Vanhauwaert heeft sinds 2011 twee sterke poëziebundels afgeleverd, Ik ben mogelijk en Wij zijn evenwijdig, die elk getuigen van een grote poëtische zeggingskracht. Beide bundels werden bekroond met mooie literaire prijzen. Haar poëzie is verrassend, speels en steeds toegankelijk. Niet alleen op papier, maar ook op het podium loopt Vanhauwaert over van talent. Daar zit ook een masterdiploma Drama aan het Conservatorium van Antwerpen iets voor tussen, waar ze nu trouwens zelf docent is. Ze is een energieke, open persoonlijkheid die mensen weet te enthousiasmeren voor poëzie, en niet enkel de hare. De commissie gelooft dat haar frisse benadering van poëzie en haar originele verbeeldingskracht heel wat te bieden heeft aan de stad en haar bewoners.

Vanhauwaert is enthousiast over de benoeming:

Het is mij een hele grote eer om (als loslopend wild, als twijfelend hoopje, als inwijkeling van de stad) twee jaar lang stadsdichter te mogen zijn van Antwerpen. Ik geloof dat poëzie een stad kan ontwapenen en ik wil mijn rol dan ook dragen met een gevoel van grote verantwoordelijkheid. Meer nog dan tekst wil ik in de stad witruimte creëren en de enige regels waaraan ik mij wens te houden zijn die van de poëzie.