Schrijver en dichter Jaap Harten is vandaag in Den Haag overleden. Hij is 87 jaar geworden. Eerder dit jaar overleed zijn partner, de kunstenaar Oskar Lens. Harten schreef in de jaren zestig en zeventig enkele romans die een cultstatus verkregen: Operatie Montycoat, De getatoeëerde Lorelei en Madame Tussaud in Berchtesgaden. Harten werkte een lange tijd voor het Letterkundig Museum. Over de toneellegende Else Mauhs schreef Harten het biografische boek: Else Mauhs, de ontvoering van een legende.

In een interview met Lidy van Marissing zei hij:

Ik ben begonnen als dichter. Proza was voor mij iets van de tweede rang. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik niet buiten die magische cirkel van de poëzie moest komen. Op een bepaald moment merk je dat je in de poëzie vrij veel gezegd hebt. Er is een lyrische piek en als die voorbij is, krijg je óf zelfherhaling óf proza.
Ik heb in het schrijven van proza iets heel anders gevonden. De dichter is de magiër pur sang; de prozaschrijver is de magiër gekruist met de theaterman.

In 2011 is het Verzameld Werk van Jaap Harten (bezorgd door Hans Renders) uitgegeven bij Aspekt.