De P.C. Hooftprijs 2018 gaat naar de dichter Nachoem Wijnberg (1961). Dat heeft de jury bestaande uit Remco Ekkers (voorzitter), Maria Barnas,
 Ellen Deckwitz, Jos Joosten en Anne Vegter vanochtend bekendgemaakt.

‘Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk,’ zegt de jury in haar rapport. ‘Overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan.
’

Kenmerkend voor het werk van Wijnberg noemt de jury ‘de meerledigheid waarmee de dichter zijn wereld beziet. Van nabij en altijd ook op afstand, zodat het hoogstpersoonlijke prangend is en soms van een grote tragiek – maar altijd ook van ver af, zodat het individuele menselijk wordt, en van groot, enorm belang.’

De oeuvreprijs, dit jaar bestemd voor poëzie, wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum op donderdag 24 mei 2018. Het is dit jaar precies zeventig jaar geleden dat de P.C. Hooft-prijs voor het eerst werd toegekend. P.C. Hooft (1581-1647) was onze grootste renaissancedichter. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Wijnbergs werk werd eerder onderscheiden met de Jan Campertprijs (2004), de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2008) en de VSB Poëzieprijs (2009). De P.C. Hooftprijs in de categorie poëzie werd recentelijk toegekend aan: Anneke Brassinga (2015), Tonnus Oosterhof (2012), Hans Verhagen (2009) en H.C. ten Berge (2006). Vorig jaar kreeg de essayist Bas Heijne, in 2016 de schrijfster Astrid Roemer de oeuvreprijs.

Rechtenvrije foto: Merlijn Doomernik