Initiatiefvoorstel Dierenruilwinkel

Aan: Partij voor de Dieren Groningen
Grote Markt 1
9712HN Groningen

Betreft: Dierenwelzijn en huisdierentinder

Beste Gerjan Kelder,

Ik maak me zorgen over de hooggespannen verwachtingen van mensen jegens hun huisdier. Niet zelden denkt men met het huisdier ook het geluk in huis te halen. Dat het geluk ook poept en kotst en haren op de meubels achterlaat, vergeet men doorgaans. Dat komt natuurlijk door de reclame waarin honden eruit zien alsof ze iedere dag gewassen worden met conditioner en ruiken alsof er een lentebriesje door je woning blaast. In het echt wordt zo’n lieve hond al gauw een blok aan je been. Zelf heb ik geen huisdieren omdat ik vegetarisch ben. Het kost mij bovendien al moeite genoeg om mijn eigen leven op orde te houden, daar kan ik geen huisdier bij gebruiken.

Toch kan ik me indenken dat mensen een huisdier nemen. Geen grotere voldoening dan zorg bieden aan een ander levend wezen, dat dankbaar kwispelend om aandacht vraagt. Maar het kan ook tegenvallen. Stel dat je een Deense Dog hebt aangeschaft en het dier past helemaal niet bij de inrichting van je huis, dan zit je opgescheept met gigantisch schepsel waar je iedere dag een grotere hekel aan gaat krijgen. Ook hoorde ik eens over een meisje met een cavia die beter is in het oplossen van sudoku’s dan zijzelf. Nu zegt dit meer over haar dan de cavia, maar de jaloezie is er niet minder om. Wat eerst een snoezige, aaibare cavia was, dat werd al snel een genegeerd hompje vacht onder een berg stro. Ik heb gezien wat jaloezie kan doen en het is niet fraai.

Er komt een moment dat het beter is om als mens en dier uit elkaar te gaan. Het liefst nog voordat de boel geëscaleerd is en beide partijen er blijvende psychische schade aan overhouden. Daarom heb ik de huisdier-ruilwinkels bedacht. Een idee dat ik graag samen met de partij voor de dieren zou willen uitwerken. Mensen maken gebruik van swingerclubs waar je van seksuele partner kan ruilen, waarom zou er ook geen ruilclubs voor huisdieren bedacht kunnen worden? Even een tijdje zonder je vaste huisdier kan de relatie alleen maar ten goede komen. Je kunt ook voor een meer permanente ruiloptie gaan. De situatie met de Deense Dog is daar een goed voorbeeld van. In de ruilwinkel kan je hem ruilen voor een cavia of, als je dat moreel verwerpelijk vindt, zou je de dagwaarde van een Deense dog terug kunnen krijgen.

Natuurlijk moeten we hierbij goede koffie schenken omdat de baasjes elkaar toch ook moeten leren kennen. Onder het genot vaneen een espresso of slowdrip kunnen de baasjes dan de eigenschappen van de dieren met elkaar uitwisselen. Ik vind zo’n fysieke ontmoetingsplek heel belangrijk al kan ik me voorstellen dat huisdierentinder tot de mogelijkheden kan behoren. Bij de Deense Dog kan dan bijvoorbeeld staan: ‘Hey, ik heet Abel, ben vrij grote jongen met glanzende vacht. Houd van Oreo koekjes en poesjes, muziek theater is helemaal mijn ding. In mijn vorige relatie kreeg ik uitsluitend groente te eten, zou nu wel toe willen naar iets meer vlees.’

Graag spreek ik een keer met je af om dit soort ideeën verder uit te werken. Alsjeblieft niet in het kattencafé want daar hebben ze misschien verstand van katten maar zeker niet van koffie en ze serveren er afbakscones die niet worden afgebakken. Hoezeer ik ook van katten houdt, de koffie moet allereerst op orde zijn.

Ik geef je hierbij een warme poot en kwispel met mijn staart.
Bram Esser

Afbeelding: https://www.pexels.com/photo/animal-big-blur-breed-532310/

0

Reacties