In het Literatuurmuseum in Den Haag is zojuist bekendgemaakt dat Tijs Goldschmidt de P.C. Hooft-prijs 2023 voor beschouwend proza krijgt. De P.C. Hooft-prijs bedraagt 60.000 euro.

Als essayist is hij een verteller die weet dat inhoud en vorm hand in hand gaan. Hij is een meester in het verschuiven van accenten, het leggen van onverwachte relaties en het opkloppen van sleetse verbanden.’ De jury karakteriseert hem als ‘een eenling die op allerindividueelste wijze steentjes gooit in het culturele water dat hem omringt’ en merkt op dat Goldschmidt minder familie is ‘van schrijvende wetenschappers als Frans de Waal en Charles Darwin dan familie van essayisten als Rudy Kousbroek en Willem Jan Otten.’ Het juryrapport besluit met een lofzang op Goldschmidts ‘speldrift’: ‘Zijn ernstige overgave aan het plezier van denken, associëren, waarnemen en bestuderen; het pogen, verwijlen en kijken als uitgangspunt voor het schrijven: op de bodem van Goldschmidts meer vol onderzoekingen en verhalen ligt, geheel vanzelfsprekend, de P.C. Hooft-prijs voor hem klaar.

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde is de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor een oeuvre. Deze staatsprijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Het Literatuurmuseum verzorgt de toekenning en de uitreiking van deze prijs.

Eerder dit jaar won Goldschmidt de Jan Wolkersprijs 2022. Op Tzum kun je een recensie vinden van Wolven op het ruiterpad, Rechtop en Onvoldoende liefdesbrieven.

De jury bestond uit Maxim Februari, Mirjam van Hengel, Sinan Çankaya, Daniël Rovers en Sana Valiulina.