Freud en de onzekere leugen

Het eerste wapenfeit van het Duitse duo Flix en Bernd Kissel dat in het Nederlands verschijnt is meteen een binnenkomer van jewelste. Münchhausen en Freud is een album van hoog niveau, zowel verhalend als getekend. De strip is bijna helemaal zwart-wit, met mooie grijstinten, in een zwierige tekenstijl die doet denken aan Fourquemin (van het prachtige Miss Endicott en Het wisselkind) en Steven Dupré. Het ademt de sfeer van Simon Spruyts Junker. Voor niet-ingewijden: dat is een rapport waarmee je gerust thuis kunt komen.
Wat het album zo uniek maakt is de charme die het uitstraalt. De tekeningen zijn opgezet in potlood en de figuren, voorzien van een krachtige mimiek, acteren in een schitterend, filmisch landschap.

Het verhaalgegeven van Münchhausen is bekend, van de leugen en de waarheid, en scenarist Flix geeft er een mooie draai aan. Het verhaal speelt in 1939, als Europa aan de vooravond staat van de Tweede Wereldoorlog. Op een dag wordt Sigmund Freud verzocht zich te melden in Buckingham Palace omdat daar een man wordt ondervraagd van wie wordt vermoed dat hij een spion is van Hitler. Het probleem is alleen dat de man zelf een heel ander verhaal heeft: hij is net teruggekeerd van aardbeien plukken op de maan. Aan Freud de taak de leugenaar te ontmaskeren.

Eitje, zul je zeggen, want Freud is immers de wereldvermaarde psycholoog die voor hetere vuren heeft gestaan, maar het blijkt een hele kluif. Want wat als de man nu echt de waarheid spreekt? Freud haalt alles uit de kast, terwijl de lezer de levensgeschiedenis van de aardbeienplukker volgt. Waar we achterkomen is dat zijn leven bepaald niet over rozen is gegaan en dat hij een zware last met zich meedraagt. Of zou hij zelfs daarover liegen?

Het verhaal eindigt in een bonte apotheose, waarin alles perfect samenkomt: een glimlach, een emotie of twee en het gevoel dat je echt een goed verhaal hebt gelezen. En daar is niets gelogen aan.

Stefan Nieuwenhuis

Flix & Bernd Kissel – Münchhausen en Freud. Soul Food Comics. 192 blz. € 19,95.