In een speciaal programma — RTM geheten, kort voor: Rotterdam — bood het International Film Festival Rotterdam plek aan de première van Sleutelaar is hier, een documentaire over Hans Sleutelaar gemaakt door zijn zwager Stephan Warmenhoven.

Sleutelaar, 82, keerde enkele jaren geleden vanuit Thailand terug naar zijn geboortestad Rotterdam omdat zijn vrouw, vertaalster Kristien Warmenhoven, ernstig ziek was. Hij werd in Rotterdam ingehaald als een verloren zoon — dat hij jarenlang in Amsterdam woonde, in Normandië en in Thailand, werd en wordt graag door de vingers gezien.

Filmmaker Stephan Warmenhoven kent Hans Sleutelaar al zo’n veertig jaar doordat hij de jongere broer van de inmiddels overleden Kristien is. Zo kon hij ‘de zwijgende dichter’, zoals Sleutelaar wordt genoemd, dicht op de huid zitten. Hij filmt Sleutelaar in zijn Rotterdamse flatje van 25 vierkante meter, wandelt met hem door de stad, gaat met hem mee terug naar Thailand waar zijn zoon woont en volgt hem als hij in het stadhuis uit handen van burgemeester Aboutaleb de Anna Blaman Prijs ontvangt.

Al die tijd spookt er een gedicht over zijn vrouw in Sleutelaars hoofd rond, maar ‘de woorden houden zich schuil’. Het is een ontroerend moment als het aan het einde van de film toch gelukt blijkt en Sleutelaar het gedicht leest. Een gedicht van weinig woorden, zoals het Sleutelaar — die in zijn leven niet meer dan drie dichtbundels publiceerde: Schaars licht (1979), Vermiste stad: Rotterdamse kwatrijnen (2004) en Wollt Ihr die totale Poesie? (2015) — betaamt.

De film Sleutelaar is hier is zaterdag vanaf 17.00 uur te zien op TV Rijnmond, herhaling elk uur.

De trailer:

Hier mijn interview met Hans Sleutelaar uit NRC Handelsblad van 15 april 2016 (€).

Foto bovenin: Hans Sleutelaar signeert bij de Rotterdamse boekhandel v/h Van Gennep de ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag samengestelde bundel Sleutelaar worden. Foto Frank van Dijl.