Met de nodige tamtam stapte Leon de Winter in 2016 over van De Bezige Bij naar Hollands Diep en de uitgeverij kondigde met trots de nieuwe roman De dood van Europa aan die in februari 2017 zou verschijnen. Die datum werd niet gehaald. Het boek werd toen aangekondigd voor januari 2018, maar als we kijken op de overkoepelende site van Overamstel kijken dan zien we dat de datum opnieuw is aangepast. Voor 28 mei 2020 staat de roman nu gepland.

De aankondigingstekst waarin het boek wordt samengevat lijkt een pastiche op een derderangs film:

Europa Alexandrowna Ivanova heet ze voluit, maar ze noemt zich Ropa Ivanov. Geboren in 1991 in Griekenland uit Russische ouders, opgegroeid in Rotterdam. Blond, voluptueus, schor van het roken en zingen, harde drinker, wilde danser, twaalf ambachten en dertien ongelukken. Onenightstands, twonightstands, soms een verhouding die een week duurt – tot ze Matthijs Keeman ontmoet.

Met Matthijs runt Ropa een succesvolle cokehandel. Als dat uit de hand loopt, besluiten ze af te kicken in het Drentse vakantiepark van de vader van Matthijs. Intussen stromen vluchtelingen Nederland binnen en het zieltogende vakantiepark verandert in een lucratief azc, een asielzoekerscentrum. Dan verdwijnt Ropa. Na een week wordt haar lichaam gevonden. Tientallen messteken, een uitbarsting van blinde haat.

Ellen de Graaf, gescheiden en uitgeputte moeder van een zoon die niet wil deugen, is de regionale rechercheur die het onderzoek naar Ropa’s dood moet leiden. Al snel merkt ze dat ze op alle mogelijke manieren wordt tegengewerkt: te veel financiële belangen, te veel politieke pijnlijkheden en dus behoefte aan een doofpot.
Maar de zaak ontspoort in de media: de onvrede die bij velen leeft over asielzoekers krijgt vorm, inhoud – en een gezicht. Ropa’s dood haalt de voorpagina’s, de talkshows. Er wordt brand gesticht in het azc, rellen en vechtpartijen slaan over naar de rest van het land. Den Haag moet ingrijpen. Maar kan iemand de bom die Ropa’s dood is nog op tijd ontmantelen?

De dood van Europa is een ijzingwekkende roman over de gevaarlijke cocktail van maatschappelijke onvrede en migratie. Met meesterhand laat Leon de Winter zien hoe een schijnbaar onbeduidend incident kan uitgroeien tot een nationale revolutie.

In 2015 kondigde De Bezige Bij ook een nieuwe roman aan van Leon de Winter, voor het voorjaar van 2016: Stad van de honden. Van die roman hebben we nooit meer iets gehoord, maar de brochuretekst die daarbij hoorde was al net zo komisch:

De laatste wel gepubliceerde roman van De Winter is Geronimo. Het boek stond 14 weken in de Bestseller 60, maar haalde de top tien niet meer.