De allerlaatste VSB Poëzieprijs gaat naar Joost Baars (42) voor zijn bundel Binnenplaats. ‘Het is een hallucinante, mystieke bundel,’ zegt de jury over het debuut van de Amsterdamse dichter en boekhandelaar. ‘Het vraagt tijd om erin door te dringen maar bij elke herlezing groeien deze gedichten en trekken ze je mee in hun zoektocht naar of confrontaties met het transcendente.’

Het was de vierentwintigste keer dat de VSB Poëzieprijs werd toegekend. Midden vorig jaar werd aangekondigd dat dit de laatste keer zou zijn. Deze week werd bekend dat de prijs een doorstart maakt onder een andere naam. Er werden 79 bundels ingezonden, daarvan nomineerde de jury er vijf.

Aan de VSB Poëzieprijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden. In 1994 werd hij voor het eerst toegekend aan Hugo Claus. Andere laureaten zijn Leo Vroman, K. Michel, Gerrit Kouwenaar, Rutger Kopland, Nachoem Wijnberg en Ester Naomi Perquin. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Hannah van Binsbergen.

De gehele jury was onder de indruk van Binnenplaats: ’Het is een debuut, maar van een dichter die een volstrekt eigen geluid heeft waar duidelijk al lang aan wordt gewerkt. Een ik spreekt tot een Jij, die tegelijkertijd de ander is en leegte; een meditatie over een stoel is tegelijkertijd essay en gebed; de ordening van de wereld wordt in verband gebracht met religie; er zijn poëzievertalingen waarvan elk woord met een pincet geplaatst lijkt; en de geopolitiek wordt besproken met overvliegende vogels. Deze intense en prachtige gedichten zijn niet minder dan theologische meditaties, zoektochten, of misschien wel openbaringen. Baars’ universum stoort zich niet aan de grenzen tussen populaire cultuur en filosofie. Zijn poëzie laat zien hoe religie de hele cultuur doordrenkt maar hij doorbreekt met zijn werk al die polarisaties die een geseculariseerde samenleving kenmerken waarin alles wat religieus was of is besmet is geraakt. De jury is ervan overtuigd dat dit een boek is dat over vele jaren nog gelezen gaat worden, en waarvan de gelukkige bezitters het steeds weer opnieuw uit de kast zullen pakken. Wij roepen eenstemmig Joost Baars uit tot winnaar en feliciteren hem van harte.’