Uit de nalatenschap van de experimentele schrijver Sybren Polet wordt een nieuwe Nederlandse literatuurprijs gefinancierd. De Sybren Poletprijs wordt vanaf komende zomer om de drie jaar toegekend aan een schrijver, dichter, essayist of toneelschrijver bekronen die schrijft in de geest of traditie van Polet.

Met 35.000 euro aan prijzengeld is de nieuwe oeuvreprijs een van de grootste in Nederland. Professor Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit,  is voorzitter van de jury.

De in 2015 op 81-jarige leeftijd overleden Sybren Polet — die eigenlijk Sybe Minnema heette — wordt wel tot de vijftigers gerekend. Zijn bekendste romans zijn Breekwater en Mannekino. In 2003 werd hij onderscheiden met de Constantijn Huygensprijs.

Het geld wordt gefourneerd door de Sybren Polet Stichting die de schrijver enkele jaren voor zijn dood met zijn vrouw, de vertaalster Cora Polet, oprichtte. Deze stichting financiert ook de Lokienprijs (5000 euro), genoemd naar een personage dat in de boeken van Polet voorkomt. Deze week werd bekend dat de Lokienprijs 2018 is toegekend aan het onlinetijdschrift Samplekanon.