Eind vorig jaar besloot de lokale Amsterdamse krant Het Parool te stoppen met het geven van sterren. Dat besluit zet ook andere kranten aan het denken. In zijn wekelijkse rubriek vertelt NRC-ombudsman Sjoerd de Jong dat zijn krant voorlopig ballen blijft geven. Chef kunst Paul Steenhuis vindt ze een waardevolle toevoeging terwijl chef boeken Michel Krielaars ze liever niet heeft.
De Jong geeft daarna nogal veel voorbeelden die niet direct pleiten voor het behoudt van de ballencultuur. Vooral de recensies met drie sterren worden gemeden, omdat ze vlees noch vis zijn. En dan stelt hij de vraag die ook menig NRC-lezer zichzelf stelt na het lezen van de boekenbijlage vol vier- en vijfsterrenrecensies:

Maar zouden er werkelijk elke week zoveel voortreffelijke boeken verschijnen?

Ook collega boekenchef Wilma de Rek van de Volkskrant is geen warm voorstander van het sterrenstelsel in tegenstelling tot de hoofdredacteur zegt ze in een podcast over dit onderwerp.

Toen ik vier jaar geleden chef van de boekenredactie werd, had ik met Philip Remarque een gesprek. Het eerste gesprek over plannen, dingen die ik veranderen wilde en boven aan mijn lijstje stond dat de sterren dood moesten. En we zijn vier jaar verder en het is helaas nog niet gelukt.

Joep van Ruiten, boekenchef van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, waarin af en toe een recensie uit Het Parool wordt overgenomen, schreef onlangs op deze site dat er ook voor deze kranten wellicht een nieuwe tijd aanbreekt.

Het aantal Parool-recensies in de gezamenlijke cultuurbijlage van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant is zeer beperkt. Met een kleine extra inspanning kunnen de kranten heel goed zonder. Aan de andere kant: het besluit van de Parool-redactie kan een aanleiding zijn om het sterrenstelsel in het Noorden weer eens tegen het licht te houden. Wordt vervolgd.