Er moeten niet meer maar juist minder mensen naar het museum. Schrijver Sander Kok — hij debuteerde afgelopen jaar met Smeltende vrouw — ergert zich aan museumbezoekers die altijd in de weg staan, te hard praten, domme dingen zeggen en nog stinken bovendien. Hij schrijft dat vandaag op de pagina’s Opinie & Debat in de Volkskrant.

Aanleiding is de constatering in NRC Handelsblad dat in 2017 het aantal museumbezoekers is verdubbeld. ‘Hoe men hogere bezoekersaantallen als goed nieuws kan bestempelen, is mij een raadsel,’ zegt Kok, die literatuurwetenschap en kunstgeschiedenis studeerde. Volgens hem komen mensen alleen uit verveling naar het museum, of uit plichtsbesef of om iets te pochen te hebben. Kunst bekijken ze via het scherm van hun mobiele telefoon.

Het artikel staat (nog) niet online. Lees hier de recensie van Smeltende vrouw door Geertje Otten.

Foto © Frank van Dijl