De uitgeverijen Pluim en Das Mag gaan nauw samenwerken. Ze betrekken samen één pand en gaan productie, auteursrechten en vertegenwoordiging gezamenlijk aanpakken. Wel maken beide uitgeverijen hun eigen keuzes waar het gaat om hun uitgaven.

Dat zegt Mizzi van der Pluijm, die Pluim oprichtte na haar vertrek bij VBK Uitgevers vorig jaar zomer, in een interview dat morgen wordt gepubliceerd in NRC Handelsblad.

In een ander interview met haar, in de Volkskrant van vandaag, gaat Van der Pluijm niet nader in op de reden van haar vertrek. Ze zegt niet meer dan wat ze de afgelopen maanden al zei, namelijk dat ze vreesde voor de veiligheid van haar auteurs.

‘Als er nu een vacature bij VBK was voor mijn functie, zou ik daar nooit op solliciteren,’ zegt ze tegen verslaggever Jet Steinz.

Over de samenwerking tussen Pluim en Das Mag zegt Van der Pluijm in de Volkskrant: ‘Das Mag en Pluim hebben dezelfde ideeën over wat belangrijk is, dan is het vrij logisch dat je elkaar daarin vindt. Das Mag heeft laten zien hoezeer literatuur leeft, hoe sprankelend, glamorous, sexy, geweldig, fantastisch literatuur is.’

Behalve de schrijvers van wie we al wisten dat ze Mizzi van der Pluijm volgen, verlaten volgens de NRC ook Bert Wagendorp, P.C. Hooftprijswinnaar Nachoem Wijnberg, Yvonne Kroonenberg, VSB-Poëzieprijs-winnares Hannah van Binsbergen en de NRC-journalisten Bas Blokker en Jutta Chorus uitgeverij Atlas Contact ten faveure van Pluim.

Hier het interview in de Volkskrant (€).