William Shakespeare van plagiaat beschuldigen doen ze nadrukkelijk niet, maar de Amerikaanse Shakespeare-vorsers Dennis McCarthy en June Schlueter hebben wel een nieuwe bron ontdekt waaruit de Bard van Stratford-upon-Avon inspiratie haalde. Met software die wordt gebruikt om studenten te betrappen op overschrijven, doorzochten McCarthy en Schlueter de database Early English Books Online: 17 miljoen bladzijden van bijna alles wat tussen 1473 en 1700 in het Engels werd gepubliceerd. Zo ontdekten zij dat Shakespeare een gretig lezer was van A Brief Discourse of Rebellion and Rebels dat in de late zestiende eeuw werd geschreven door George North. Hij was koningin Elizabeths ambassadeur in Zweden.

De tekst van George North heeft Shakespeare volgens de auteurs geholpen bij het schrijven van King Lear, Macbeth, Richard III, Henry V en nog zeven andere van zijn toneelstukken. Zij komen tot die conclusie op grond van overeenkomstig woord- en taalgebruik.

McCarthy en Schlueter beschrijven hun ontdekking in “A Brief Discourse of Rebellion and Rebels” by George North. A Newly Uncovered Manuscript Source for Shakespeare’s Plays dat volgende week verschijnt bij de Britse uitgeverij D.S. Brewer. The New York Times heeft er vandaag een verhaal over.