Boekhandelaren Manda Heddema, Brecht Russchen, Arno Koek en Maartje Kroonen nemen vanavond afscheid in De Wereld Draait Door. Dit schrijft Arno Koek vandaag op zijn Facebook-pagina.

Verrassend is dat niet, want de talkshow neemt na twee seizoenen steevast afscheid van de samenstelling. Dat het afscheid van de boekhandelaren zo vroeg in het seizoen komt, is wel nieuw maar dat komt omdat DWDD voor het eerst eerder met zomerstop gaat.

Of een nieuw boekenpanel terugkeert in het nieuwe seizoen is nog niet duidelijk. Ook is het onduidelijk of het format (de boekhandelaren kiezen elke maand vier boeken waarvan één bekroond wordt met de titel Boek van de Maand) in de huidige vorm blijft bestaan. Als het boekenpanel terugkeert, zal het televisieprogramma rond de zomer nieuwe boekhandelaren gaan werven.

Je kunt in ieder geval stellen dat het zogenaamde DWDD-effect nog steeds aanwezig is. De meeste boeken die de boekhandelaren bespreken bereiken namelijk de Bestseller60 of worden zogenaamde ‘stijgers’ in de bestsellerlijst.

De grootste successen van het boekenpanel van de afgelopen twee seizoenen zijn De acht bergen van Paul Cognetti (de roman staat al een half jaar in de top tien van de Bestseller60) en recenter De avond is ongemak van Marike Lucas Rijneveld (de roman is inmiddels aan zijn negende druk toe).