Het is een opvallend bericht: ‘Vol trots verwelkomt uitgeverij Meulenhoff de Britse auteur David Mitchell,’ staat in een persbericht van de uitgeverij te lezen. Waarom maakt Mitchell na jaren de overstap van Nieuw Amsterdam naar Meulenhoff? De vraag wordt beantwoord als we in hetzelfde bericht lezen dat Lidewijde Paris zich als ‘independent editor’ verbindt aan Meulenhoff.

Paris (ooit uitgever bij Nieuw Amsterdam) kan worden gezien als de ontdekker van David Mitchell. Ze bracht hem destijds onder bij de uitgeverij waarvoor ze werkte, maar inmiddels is Paris al een paar jaar bij Nieuw Amsterdam vertrokken, ook al bleef het werk van Mitchel gewoon bij die uitgeverij verschijnen.

Tot 2019, want dan krijgt zijn nieuwe roman dus een ander onderkomen. Meulenhoff heeft meteen de hele backlist opgekocht:

In 2019 wordt zijn grote nieuwe roman verwacht, die zich deels in Nederland afspeelt. In aanloop daarnaar zal het gehele oeuvre worden uitgegeven in gloedvolle nieuwe edities. In juni wordt afgetrapt met De geestverwantschap en Droom NummerNegen.