E-books vertegenwoordigen in China meer dan veertig procent van de boekenmarkt, terwijl hun aandeel in het Westen niet boven een kwart uitkomt. Dat komt doordat de Chinese overheid het lezen stimuleert en de groeiende middenklasse in het land meer tijd heeft (of neemt) om te lezen.

Chinezen lezen boeken graag op hun smartphone, maar ook op e-readers zoals die van Amazon. De Chinese tak van de Amerikaanse tech-gigant heeft zijn e-bibliotheek, waaruit via Kindle Unlimited tegen betaling boeken kunnen worden geleend, toegankelijker gemaakt. Er zijn meer dan 100.000 titels beschikbaar. Volgens China Daily is het gebruik van de Kindle in China in het afgelopen jaar met zestig procent toegenomen.

Digitale boeken worden in China ook steeds meer gekocht doordat de prijzen erg laag liggen. Chinezen zijn gek op klassieken, maar ze lezen ook graag e-books die deel uitmaken van een serie, vergelijkbaar met televisieseries.

Kinderen tot negen jaar besteden per dag zo’n 25 minuten aan het lezen van e-books. Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen de vaardigheid van het digitaal lezen beheersen.

In 2017 nam de marktwaarde van alle digitale publicaties in China (e-books, kranten, tijdschriften) met 21,3 procent toe tot meer dan 533 miljoen euro. Tot 2020 zal die waarde nog bijna verdubbelen, luidt de verwachting.