Op zijn 106de geboortedag wordt Marten Toonder — geestelijk vader van onder veel anderen Olivier B. Bommel en Tom Poes — geëerd met een straatnaam in zijn geboortestad Rotterdam. Het Marten Toonderplein ligt nabij de Markthal en Station Blaak; het is de plek waar het Marten Toondermonument van de Rotterdamse kunstenaarsgroep de Artoonisten staat. 

Martin Lodewijk, de schrijver en tekenaar van de belevenissen van Agent 327, onthult het straatnaambord op 2 mei nadat andere Rotterdammers hun favoriete passage uit de Toonderverhalen hebben voorgelezen. Vervolgens houdt Manuel Kneepkens de eerste Marten Toonderlezing in de nabijgelegen Centrale Bibliotheek. Onder de titel Rotterdam, de stad van Tom Poes vraagt de dichter-publicist en oud-gemeenteraadslid van de Stadspartij zich af of er uit de Bommelsaga lering valt te trekken voor het huidige Rotterdam,

Nu al is bekend dat Toonderbiograaf Wim Hazeu de tweede Marten Toonderlezing zal houden, op 2 mei 2019 dus.