Sluit Amerikaanse schrijvers uit van de Man Booker Prijs en laat alleen schrijvers uit Groot-Brittannië, Ierland en de Gemenebestlanden ervoor in aanmerking komen. Dat vinden auteurs als Margaret Atwood, Ian McEwan en Zadie Smith — ze stellen dat de Man Booker Prijs terug moet naar het oude reglement, drie jaar nadat de bepaling van kracht werd dat elke in het Engels geschreven roman die in Groot-Brittannië is uitgegeven naar de prijs meedingt.

Sindsdien wonnen de Amerikaanse auteurs Paul Beatty (2016) en George Saunders (2017) de Man Booker die voor het eerst werd uitgereikt in 1969. Amerikanen domineerden de afgelopen jaren ook de long- en shortlists. De protesterende schrijvers vrezen dat Amerikaanse fictie de Engelse literatuur zal overvleugelen.

De Man Bookerstichting reageerde met de opmerking dat de regels niet per se waren vernieuwd ten faveure van Amerikaanse schrijvers. Wie dan ook waar dan ook kan de prestigieuze literaire prijs winnen, als hij (m/v) maar in het Engels schrijft en in Engeland wordt gepubliceerd.

De longlist voor de Man Booker Prijs 2018 wordt in juli bekendgemaakt, in oktober weten we wie de onderscheiding krijgt.

Meer bij The New York Times en The Guardian.