De in Turkije geboren schrijver Murat Isik mag zich de winnaar noemen van de Libris Literatuur Prijs 2018 voor de roman Wees onzichtbaar. Dat is zojuist bekend gemaakt in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. De jury noemt het werk van Isik ‘een universele, beklemmende en diep menselijke roman’.

Het is de derde keer dat een schrijver met een multiculturele achtergrond de prijs binnensleept; in 2003 ging Abdelkader Benali hem voor en vorig jaar won Alfred Birney de prijs. De multiculturele samenleving is een belangrijk thema in het werk van deze schrijvers.

De uitreiking vond traditiegetrouw plaats in het Amstel Hotel in Amsterdam. Isik krijgt 50.000 euro bijgeschreven op zijn bankrekening. Eerder dit jaar won hij voor zijn roman ook al de Boekhandelsprijs.

Tzum.info schreef over de roman:

Wees onzichtbaar is een dikke roman die vlot wegleest, omdat Isik in elk klein hoofdstuk iets laat gebeuren (van vechtpartijen tot de Bijlmerramp) en al die anekdotische elementen samen vormen het leven van de opgroeiende Metin. Daar zit niet heel veel literair vuurwerk bij, het is eerder een realistische weergave van een rauwe jeugd in een wijk vol geweld, een wijk waar junks voor een deel de macht hebben overgenomen. De stemmen van Murat Isik en bijvoorbeeld Özcan Akyol zijn noodzakelijke toevoegingen binnen onze literatuur waarin het wemelt van witte gymnasiasten uit geprivilegieerde gezinnen.

Naast juryvoorzitter Abdelkader Benali (schrijver) bestond de jury uit Hans Bouman (de Volkskrant), Johan De Haes (VRT), Lotte Jensen (letterkundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) en Judith Uyterlinde (uitgeefdirecteur World Editions Londen/New York).